Pages

Wednesday, January 2, 2013

MENGIDAM PAU...

Hiii Semua...........

Hari ni 3 Januari 2012....
hujan dari semalam sampai sekarang xberenti2 lgi...
sejuk...syoknyee ade kat kampung....

erm..hari ni abah, adik lelaki duk tertanya2..pau semalam ade lagi ke???
alamak..semalam lagi pau dh abes...
semalam aku buat pau kukus..ade 2 jenis..ini kacang n inti kaya..
teringin nk buat pau kukus semalam...sbb musim hujan kan...makan pau panas2..syoknyee..nyum2..
nk resepi pau kukus tak...senang je nk buat...

hari ni pun aku dh buat satu adunan pau..atas permintaan abah n adik aku..skunk duk tngu doh mengembang aje, sambil tulis blog ni..


PAU KUKUS INTI KACANG/ KAYA:


PAU KUKUS panassssssssssssss....besttt


Bahan-Bahan:

Bahan A:
1 gelas air suam
1 sudu teh cuka 
30 gram gula halus

Bahan B:
240 gram tepung halus lagi putih/tepung pau
1 sudu teh double action baking powder
1 sudu teh mauripan/yis segera
1 cubit garam halus
24 gram lemak sayuran (shortening)

Caranya:

Mula2 sediakan bahan A.(kacau hingga larut). Then, sediakan Bahan B dalam 1 mangkuk..gaul2 lemak sayur supaya semuanya rata n halus.. then, bahan A masuk sikit demi sedikit bahan A dalam adunan B tadi sampai die jadi doh (doh x melekat di tangan semasa uli). Then, biarkan doh selama 45 minit..pastikan mangkuk simpan doh ditutup dengan kain lembap.. bila dh 45 minit..tumbuk2 doh, supaya angin kuar..then buat la bulat2..isikan inti kacang/kaya..bungkus die elok2 supaya inti xkluar..then letak doh yang dibulat2kan atas kertas putih/daun pisang. Biarkan die kmbang sikit bru dikukus....

Siappppp pau kukus!!!!!


Pau inti kacang merahh.....




No comments:

Post a Comment